Sant Jordi

Per a Sant Jordi l'alumnat de cicle superior vam preparar una sèrie d'activitats per a tota l'escola relacionades amb la lectura i l'escriptura.

La classe de 5tB va preparar una marató de lectura on persones de totes les edats de dins i fora de l'escola podien vindre a llegir algun dels contes del món que s'havien seleccionat per a l'acte.

Per la seua banda, la classe de 5tA va preparar una lectura teatralitzada utilitzant un petit teatret d'imatges anomenat Kamishibai, van representar un conté Tailandès anomenat "El gat sol" per a totes les classes d'infantil.

I finalment, la nostra classe vam preparar un taller de punts de llibre i un "POEMA VISUAL" creat de forma col·lectiva entre tot l'alumnat del centre. Es va repartir papers de diferents colors per a tots els xiquets i xiquetes de l'escola i cadascú, a casa o a classe, havia d'escriure un petit text de temàtica lliure. Llavors cada classe anava venint a un espai del pati arreglat per la nostra classe on podien realitzar el taller i a la vegada penjar els seus textos de colors en una xarxa que construïa una bonica composició de poesies, frases, paraules, idees i colors. Aquí en podeu veure algunes imatges.

A la classe hem estat treballant les metàfores a partir d'una activitat que va preparar Cinta per al grup. L'activitat era sobre el LandArt una forma artística que es fa amb i a la natura. A la classe vam pensar que podíem fer obres d'art amb materials naturals que representessen metàfores del que la classe representa per a cadascú de nosaltres. Primer vam pensar en petits grups que representava la classe per a nosaltres per després pensar una obra artística que pogués representar de forma metafòrica aquest significat. Finalment vam anar un matí al parc dels Xiribecs per a representar les nostres obres. Aquí podeu veure unes fotos del procés així com de les obres acabades. Més endavant posarem una nova entrada amb els significats que cadascú li donà a la seua obra efímera.
Després d'anar a l'ajuntament per presentar-li a l'alcalde la nostra petició d'ampliació del pati de l'escola vam rebre a l'escola a Maria José, arquitecta i presidenta de l'AMPA, i a Jaume, enginyer i membre actiu de l'AMPA. 

L'objectiu de la visita era per una banda explicar-los el treball qua havíem fet i presentat a l'alcalde per tal que des de l'AMPA també estiguen al cas de la situació del nostre pati respecte la resta d'escoles d'Amposta, i per l'altra que ens parlessen sobre els seus oficis i la manera en què aquests es relacionen amb l'urbanisme i l'elaboració d'informes tècnics com el que nosaltres vam portar a terme. 





Sucre invisible a la beguda










Dins del projecte que estem portant a terme per comprendre com l'alimentació influeix en la nostra salut ens vam posar a analitzar la quantitat de sucre present dins moltes de les begudes que consumim. El resultat va ser sorprenent, mireu bé el mural resultant i a partir d'avui recordeu-lo abans de prendre un refresc.


Eclipse de sol


El passat 20 de març vam poder observar a l'escola l'eclipse parcial de sol, ja que no teníem instruments especials per mirar el sol vam observar el desenvolupament de l'eclipse a partir dels rajos de sol que passaven a través dels forats de les nostres finestres i que dibuixaven al terra de la classe quantitat de petits sols que anaven progressivament sent tapats per l'ombra de la lluna. A més, també vam anar al gimnàs per visualitzar en directe una projecció de l'eclipse. Aquí podeu veure'n algunes imatges.









Fa uns dies se'ns va comunicar que l'alcalde d'Amposta, el senyor Manel Ferré, convocava l'alumnat de cicle superior de Primària de les escoles d'Amposta per fer-li arribar els seus suggeriments.

Vam voler aprofitar l'avinentesa per obrir els nostres ulls a la població i a les seus problemàtiques.

L'alumnat de quint, en tant que xiquets i xiquetes de 10 i 11 anys, van fer un llistat d'aquelles millores que ells pensaven que podien ajudar a fer d'Amposta una millor ciutat.

A continuació, vam agrupar les respostes en diversos àmbits: l'escola, el carrer, el parc, les zones esportives, les festes...

Aquí en teniu el resultat:




A continuació vam prioritzar-ne una: l'ampliació del pati. La nostra classe vam treballar profundament sobre aquesta temàtica, i a través d'un programa que ofereix l'Institut Cartogràfic de Catalunya vam mesurar la superfície de pati de cada escola pública d'Amposta. Això ens va servir com a base per elaborar un Informe Tècnic que ens servís d'argumentari basat en fets per tal de proposar-li a l'alcalde l'ampliació del pati a través d'un solar en desús que hi ha al costat de l'escola.

Vam buscar diferents models d'Informes Tècnics, vam establir-ne unes característiques compartides i a partir d'aquests vam re-elaborar uns textos fets per nosaltres per tal de convertir-los en un únic document col·lectiu. Aquí podeu veure'n el resultat.



I per acabar l'alumnat de 5tA va fer una exposició dels desavantatges que ens comporta tindre un pati tan menut i els beneficis dels que podríem gaudir en cas que el nostre pati pogués ser d'unes dimensions semblants a la resta d'escoles d'Amposta.
GUIÓ DE L’EXPOSICIÓ que vam fer a l'alcalde d'Amposta:
5t A:
Presentació de les nostres propostes de millora en els diferents àmbits (educació, sanitat, festes, neteja, reformes, vivenda, cultura...)
Exposició de la proposta d’ampliar el pati amb el solar del costat
6t:
Estudi comparatiu dels patis de les altres escoles d’Amposta
5t B:
Exposició dels arguments o motius que fan que l’ampliació del nostre pati sigui una necessitat:



A l'Ajuntament vam ser rebuts per diversos regidors al saló de plens. Després de presentar la proposta, el senyor Manel Ferré va comentar la dificultat d'assumir la proposta pel fet que el solar que proposàvem utilitzar està catalogat com a zona verda dintre el pla urbanístic de la ciutat i que qualsevol canvi d'aquest pla és una tasca complexa.

L'alcalde va proposar la construcció d'una pista en la futura zona verda que pogués ser utilitzada per tota la ciutadania ampostina i que fos l'escola qui es plantegés el seu ús en horari escolar.

Finalment, va deixar entreveure una mica de llum a l'esmentar el cas de la pista de motocros al polígon de l'Oriola, construïda en una zona verda requalificada. 

A carnaval, vam aprofitar per a preparar una 'performance' mitjançant la qual encoratjar l'alumnat de l'escola a separar correctament els residus que generem, alhora que entreveure els efectes sobre la natura que comporta no fer-ho. Aquí teniu un xicotet vídeo que mostra el nostre treball: 


Informació instituts d'Amposta

Avui a l'escola s'ha fet una xerrada per explicar les característiques dels dos institus públics d'Amposta. Aquí podeu veure una presentació amb la informació que s'ha donat.

VIATGE COOPERATIU

El divendres passat va ser el dia de la pau i a cicle superior ho vam celebrar fent un viatge cooperatiu que va portar als xiquets i xiquetes de quint i sext a conèixer diferents problemàtiques i conflictes presents en el nostre món d'avui en dia i a realitzar diferents dinàmiques de grup caracteritzades per la necessitat de realitzar un treball cooperatiu per tal d'arribar tots junts a resoldre les situacions plantejades.

El matí va ser plantejat com un viatge en tren que ens portaria a descobrir diferents llocs del món. Aquí podeu veure el bitllet amb les estacions i allò que vam aprendre de cada lloc visitat.